Konteyner terminali işletmeciliği konusunda Türkiye’nin lider firması olarak, terminalimizdeki faaliyet ve hizmetlerimizi yasal çerçevede, çevreye duyarlı olarak yürütmek ve sürdürülebilir bir çevre için sürekli iyileştirmeler yapmak politikamızın temelini oluşturmaktadır.
Çevrenin Korunması ve Kirliliğin Önlenmesi
- Faaliyet ve hizmetlerimizin çevresel boyutlarını ve etkilerini belirleyerek, olumsuz çevresel etkilerini mümkünse kaynağında yok etmek veya minimum seviyeye indirmek,
- Kaza ve olağanüstü durumlar sonucu oluşabilecek kirliliğe hızlı ve etkin şekilde müdahale edebilmek için acil durum müdahale planlarını hazırlayarak, tatbikatları uygulamak ve olası bir acil durumda hazır olmak,
- Hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliğine sebep olacak kaynakların kontrol ve izleme faaliyetlerini gerçekleştirmek,
- İklim değişikliğinin azaltılması ve karbon ayak izimizi küçültmeye yönelik çalışmalarda bulunmak,
Uygunluk Yükümlülükleri
- Faaliyet ve hizmetlerimiz ile ilgili ulusal mevzuata ve uluslararası bağlı sözleşmelere uymak,
- Uluslararası çevre standartlarını ülke ve işletme şartlarını göz önünde bulundurarak uygulamak,
- Müşterilerimizle ve tedarikçilerimizle yapılan sözleşmelerde çevresel şartları göz önünde bulundurmak,
- Komşularımız ve diğer dış paydaşlarımızı çevresel performansımız hakkında bilgilendirmek,
Sürekli İyileştirme
- Doğal kaynakların kullanımını azaltıcı ve enerji verimliliğini arttırıcı faaliyetlerde bulunmak,
- Geri kazanılabilir ve çevre dostu malzeme kullanımını yaygınlaştırmak,
- Çalışanlarımıza ve tedarikçilerimize çevre konularında eğitimler vererek, çevreyi koruma bilinçlerini arttırmak ve çevreye duyarlı çalışmalarda aktif rol almalarını teşvik etmek,
- Çevre politikamız ve hedeflerimizin çalışanlarımız ile hizmet aldığımız / sunduğumuz kişiler ve kuruluşlar tarafından doğru olarak anlaşılması ve tam olarak uygulanmasını sağlamak,
- Kuruluşumuzun çevresel performansını izlemek, değerlendirmek ve sürekli iyileştirmek,
- Faaliyet ve hizmetlerimizi gerçekleştirmek için kullandığımız iş ekipmanlarını teknolojik gelişmelere uygun olarak sürekli iyileştirmek.
Çevre politika, amaç ve hedeflerine bağlılık tüm MARPORT LİMAN İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş. çalışanlarının temel görevidir.
ÇEVRE YÖNETİMİ
GİRİŞ
Marport Liman İşletmeleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen “Yeşil Liman Projesi” kapsamında TSE tarafından denetlenmiş ve Türkiye’nin ilk yeşil limanı olmaya hak kazanmıştır.
Yönetim sistemleri kapsamında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi 2007 yılında entegre olarak kurulmuş olup, her yıl yapılan periyodik denetimlerle sürekli iyileştirme sağlanmaktadır.
ATIK YÖNETİMİ ve SIFIR ATIK
Marport Limanı sınırları içerisinde oluşan tüm atık türleri için üç yıllık “Endüstriyel Atık Yönetim Planı” hazırlanmış olup, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, entegrasyon tamamlanarak Sıfır Atık Belgesi alınmıştır. Sıfır Atık yaklaşımı ile geri dönüştürülebilir atıklar diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmekte ve lisanslı firmalar tarafından geri dönüşümü sağlanmaktadır.
Gemilerden kaynaklanan atıklar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İSTAÇ tarafından toplanmaktadır.
ATIKSU YÖNETİMİ
Marport sınırları içinde kurulan atıksu arıtma tesisleri ile evsel ve endüstriyel atıksular, yönetmeliklerde belirtilen standartlarda arıtılarak alıcı ortama verilmektedir. Arıtma tesislerinin periyodik bakımları profesyonel ekipler tarafından yapılmakta ve çıkış suyu sürekli takip edilmektedir. Çıkış suyu analizleri Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan akredite laboratuvarlara belirli aralıklarla yaptırılmaktadır. Arıtılmış suların alıcı ortama geri verilmesi ile sürdürülebilirlik sağlanmaktadır.
DOĞAL KAYNAK TÜKETİMLERİ VE ENERJİ
Doğal kaynak tüketimleri sürekli olarak izlenmekte olup, azaltılması için çalışmalar yapılmaktadır.
“Prime Route & Expert Decking” projesi kapsamında liman içi aktarma araçlarının, liman içi hareketlerinin optimize edilmesiyle off-road araçlarının yakıt tüketimleri emisyonları %26 azalmıştır.
Liman aydınlatma sistemlerinde bölgesel bazlı LED dönüşüm uygulamaları yapılmaktadır.
Seragazı emisyonlarının azaltılması kapsamında Güneş Enerjisi Üretim Santrali fizibilite çalışması yapılmış olup, yakın dönem planlarımıza dahil edilmiştir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KARBON SALINIMLARI
Marport Liman İşletmeleri, sürdürülebilir hizmet anlayışına paralel olarak iklim değişikliğindeki rolünü belirlemek ve karbon salınımlarını azaltmak için çalışmalarda bulunmaktadır. Sera gazlarının yarattığı etkiyi azaltabilmek için çeşitli projeler geliştirmektedir. Bu kapsamda ISO 14064-1 Seragazı Yönetim Sistemi kurulmuş ve doğrulayıcı kuruluş tarafından her yıl belgelendirilmektedir.
DENİZ KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE
Limanlarda çevre korumanın en önemli alanlarından biri denizdir. Deniz kirliliği ile mücadele için Kıyı Acil Müdahale Planı hazırlanarak, acil bir durumda kirliliğe süratle müdahale edilebilmesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir firma ile sözleşme imzalanmıştır. Müdahale kabiliyetinin artırılmasına yönelik tatbikatlar düzenli olarak yapılmaktadır. Liman içerisinde belirlenmiş bölgelerde acil müdahale ekipmanları 7/24 hazır bulundurulmaktadır.
YEŞİL LİMAN
Yeşil Liman Nedir?
- Faaliyetlerini sürdürürken aşağıdaki unsurları dikkate alan ve sürdürülebilirlik alanında gerekli adımları atan limanlardır.
- Çevre dostu yeni teknolojilerin kullanılması
- Gereksiz enerji kullanımın önüne geçen iyileştirmeler yapılması
- Standartlara uygun şekilde atık yönetimi
- Atıksuların arıtılarak limit değerlerin altında deşarj edilmesi,
- Doğal kaynak kaybını önleyecek uygulamaların yapılması, vb.
Marport ve Yeşil Liman Yolculuğu
- 22 Ekim 2012 tarihinde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından bize iletilen Yeşil Liman Projesi ve başvuru şartları ile ilgili mail ve bildirim sonrasında 1 hafta gibi kısa bir süre içerisinde başvuru için istenen şartlar dahilinde hazırlanan dosya Bakanlığa iletilmiştir.
- Başvuru doyasının incelenmesini takiben 29-30 kasım 2012 tarihinde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’na bağlı 3 kişiden oluşan bir heyet limanı ziyaret ederek yerinde denetlemede bulunmuşlardır.
- Denetleme sonrasında o günün şartlarında bazı sebeplerden dolayı proje Bakanlık tarafından askıya alınmış ve günümüzde tekrar değerlendirilmeye açılmıştır.
- İçinde bulunduğumuz yılda ise denetimlerin daha etkin olması amacıyla projeye TSE dahil edilerek sektörel kriterler oluşturulmuştur.
- Bu doğrultuda limanımız, TSE tarafından 27-28.05.2015 tarihinde 3 kişiden oluşan heyet tarafından tekrar denetlenerek, yeşil liman belgesini almaya hak kazanmıştır.
- TSE’ nin 2016 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yaptığı denetimler sonucunda, Yeşil Liman sertifikamız yenilenmektedir.
Marport’ta Yeşil Liman Hazırlığı
Marport yeşil liman olma yolunda ilk adımları 2005 yılında SEÇ departmanının kurulması ile atmıştır. Departmanın görev ve yetkileri arasında, ulusal ve uluslararası mevzuatın Marport bünyesinde uygulanması ve gönüllülük esasına dayanan yenilikçi, çevre dostu uygulamaların limanımızdaki fizibilite çalışmalarının yürütülmesi bulunmaktaydı. Bu doğrultuda hızla yol alan Marport,
- Atık yönetimini etkin bir şekilde yürüterek atıkların türlerine göre ayrıştırılıp, bertarafa gönderilmesini sağlamaktadır
- Atıksuların arıtılması konusunda mevzuat hükümlerini yerine getirerek, evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri ile atıksularını alıcı ortama deşarj etmektedir.
- ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 Yönetim Sistemleri 2007 yılında entegre olarak limanımızda kurulmuş olup, etkin bir şekilde sürdürülmektedir.
- Enerji tasarrufuna ve seragazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik büyük bir yatırım yapılarak, tüm RTG’lerin dizelden elektrikli çalışma sistemine geçişini sağlanmıştır.
- Seragazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların sistematik olarak yürütülmesini sağlamak amacı ile ISO 14064 seragazı yönetim sistemi 2014 yılında kurulmuş ve Seragazı Emisyon Envanter Raporu yetkili doğrulayıcı kuruluş olan RINA tarafından onaylanmıştır.
- Çevre Boyut ve Etki Analizleri yapılarak, çevresel boyutlar belirlenmekte ve gerekli önlemler alınarak riskler kabul edilebilir seviyeye indirilmektedir.