İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

Sürdürülebilirlik

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

Politikamız;

Marport Liman İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak kuruluşumuz içerisindeki tüm faaliyetlerimizde çalışanlarımız ve tüm ilgili taraflar için yaralanma ve sağlığın bozulmasının önlenmesi için güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını sağlamaya yönelik tüm tedbirleri almayı ve sürekli iyileştirmeyi taahhüt ediyoruz. 

Amacımız;

Faaliyetlerimiz ve hizmetlerimiz kapsamındaki tüm çalışanlarımızın ve faaliyet sınırlarımız içerisindeki tüm ilgili taraflar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma alanı sağlamak ve faaliyetin sürdürülebilirliğini temin etmek temel amacımızdır.

Bu amaç doğrultusunda;

-       İş Sağlığı,   İş Güvenliği   Politikası   İşten kaynaklanan hastalık, yaralanma ve malzeme hasarı risklerini asgariye indirmek,

-       Kuruluşumuzdaki, tehlikeleri ortadan kaldırmak ve riskleri azaltarak çalışma ortamlarını sağlıklı ve emniyetli hale getirmek,

-       İşten kaynaklanan hastalıkları, kazaları ve yaralanmaları önlemek amacıyla tehlikelerin yok edilmesi ve risklerin azaltılması için gerekli tedbirleri almak,

-       Çalışanların sağlık durumları ile moral ve motivasyonlarını yükseltmek,

-       Faaliyet ve hizmetlerimiz ile ilgili ulusal mevzuata ve uluslararası bağlı sözleşmelere uymak,

-       Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği standartlarını ülke ve kuruluş şartlarını göz önünde bulundurarak uygulamak,

-       Müşterilerimizle ve tedarikçilerimizle yapılan sözleşmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği şartlarını göz önünde bulundurmak,

-       Komşularımız ve diğer dış paydaşlarımızı İş Sağlığı ve Güvenliği performansımız hakkında bilgilendirmek,

-       İş sağlığı ve güvenliği bilinci ve sorumluluğunun her seviyede anlaşılması ve paylaşılması amacıyla tüm çalışanların danışma ve katılımını sağlamak,

-       Yönetim, planlama ve iş faaliyetlerimizde yaşayan prosedürler yaratmak,

-       İş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeni gelişmeler ve uygulamalar takip edilerek mevcut sisteme dahil etmek,

-       Faaliyet alanlarımızdaki bütün çalışanlarımızın, hizmet aldığımız ve hizmet sunduğumuz kişilerin, müşterilerimiz ve misafirlerimizin temel iş sağlığı ve güvenliği bilinçlerini arttıracak sürekli eğitim ve toplantılar yapmak,

-       Acil durumlarda can ve malzemeye zarar gelmemesi için her zaman hazırlıklı olmak,

-       İş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin performansı izlenerek, sürekli iyileştirme çalışmaları yapmaktır.

İş sağlığı ve güvenliği politika, amaç ve hedeflerine bağlılık tüm MARPORT LİMAN İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş. çalışanlarının temel görevidir.

 

MARPORT’ TA İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

 

Marport Liman İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. olarak,” Önce İş Sağlığı ve Güvenliği” mottosuna uygun olarak faaliyetimizi sürdürmekteyiz. 

Uluslararası ve ulusal mevzuat doğrultusunda, risk değerlendirmesi ve risk düzeyi azaltma faliyetleriyle ilgili gerekli aksiyonları alarak ve iyi uygulama örneklerini referans alarak, iş sağlığı ve güvenliği kültürümüzü sürekli iyileştirip “Sıfır İş Kazası” hedefi ile faaliyetlerimize devam ediyoruz.

 

İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

Risk Değerlendirmeleri

Risk analizleri, Risk Değerlendirme Yönetmeliğinde belirtilen tüm şartları yerine getirecek şekilde, Marport dahilinde yürütülen tüm süreçleri dikkate alarak, ilgili personellerin tam katılımını sağlayarak, Fine Kinney metoduna göre hazırlanmıştır. Ayrıca, geçici olarak yapılan çalışmalarda risk değerlendirmesi ayrıca yapılır veya dış firmadan talep edilerek kontrol edilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları

Marport Liman İşletmelerinde yasanın öngördüğü işveren temsilcisi, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, insan kaynakları yöneticisi, çalışan temsilcileri ve gündeme uygun teknik ve idari personel tarafından İSG Kurulu oluşturulmuştur. İSG Kurulu, mevcut konular ve yeni ilave edilen konularla birlikte mevzuatta belirtilen süreye uygun olarak toplanmakta ve İSG gündeminde çözüme yönelik kararlar almaktadır.

Eğitim çalışmaları

6331 sayılı Kanun, tüm çalışanlara temel İSG eğitimi verilmesini, ayrıca yaptıkları işin özeliklerine göre de ek eğitimler verilmesini şart koşmaktadır. Yeni işe başlayan tüm personele İSG eğitimleri verilirken, görevi değişen personele de yeni görevinin gereği olan ek eğitimler verilmektedir. Teknik işlerde çalışacak personel için de mesleki eğitim şartı aranmış ve bu işlerde çalışan personellere yetkili kurumlar aracılığıyla mesleki eğitimler aldırılmıştır. Acil durum eğitimleri, ilk yardım eğitimleri ve mevzuat dışında Marport tarafından gerekli görülen ek eğitimler de ilgili personellere aldırılmaktadır.

Ortam ölçümleri

İş yerindeki koşulların işçi sağlığını etkileme riskine karşı tüm tesislerdeki ortam ölçümleri periyodik olarak yapılmakta ve uygunsuzluk tespit edilen hallerde gerekli önlemler alınmaktadır. Bu ölçümler arasında yer alan hava kalitesi, toz, kimyasal madde, sıcaklık, aydınlatma ve gürültü düzeyleri iş yerlerinin özelliklerine göre düzenli olarak izlenmekte ve raporlanmaktadır.

İş makinelerinin kontrolü

İş yerlerinde kullanılan tüm iş makinelerinin periyodik kontrolleri, mevzuatta belirlenen yıllık periyodun ötesinde 6 ayda bir olarak yetkin kuruluşlar tarafından yapılmakta ve sürekli takip edilmektedir.

Taşeronların izlenmesi

6331 sayılı Kanun, alt işverenlerin İSG kurallarına uygunluğunun takibinde üst işvereni de yükümlü tutmaktadır. Bu nedenle Marport’ a hizmet veren tüm alt işverenlerin çalışmaları izlenmektedir. Bu amaçla taşeronlarla yapılan sözleşmelere İSG hükümleri konulmuş olup taşeronlar işe başlamadan önce bu konularda denetlenmekte ve kendilerine iş ve iş yeri hakkında eğitimler verilmektedir.

Acil durum eylem planı: Yangın ve deprem gibi acil olaylarda zararın önlenmesi için gerekli olan acil durum eylem planları, işin ve/veya iş yerinin yapısına uygun olarak hazırlanmıştır. Arama, kurtarma, tahliye vee yangına müdahale ekipleri oluşturulmuş olup, görevli tüm personele gerekli teorik ve uygulamalı eğitimler uzman kişişler tarafından verilmiştir. Bu eğitimler belirli aralıklarla düzenlenerek personellerin göreve hazır olması sağlanmaktadır. Belirli aralıklarla yapılması zorunlu olan tahliye tatbikatları ise belirlenen sürelerde gerçekleştirilmektedir.

 

İŞÇİ SAĞLIĞI UYGULAMALARI

Ortak Sağlık Birimi (OSB)

Marport Liman İşletmelerinde 7/24 faaliyet gösteren ortak sağlık birimi bulunmaktadır. Ortak sağlık biriminde 1 tam zamanlı işyeri hekimi, 1 yarı zamanlı işyeri hekimi, 1 işyeri hemşiresi, 3 adet sağlık görevlisi ve 1 adet hasta nakil aracı hizmet vermektedir. Çalışanlarımızın ve sürekli altyüklenicilerimizin sağlık takipleri OSB tarafından yapılmakta olup, OSB yetkin personel ve tam ekipmanla olası acil durumlarda hızlı müdahale kabiliyetine sahiptir.   

İşe giriş ve periyodik sağlık kontrolleri

İşe yeni başlayan personel, çalışacağı işin niteliğine uygun olarak gerekli tetkikleri yetkili bir sağlık kuruluşunda yaptırır. Tetkik sonuçlarının değerlendirmesi ve onay verilmesi işyeri hekimi tarafından yapılır. Işe giriş muayenesi yapılan kişiler, işyerinde çalışmaya uygun görülürse, diğer işlemler için insan kaynakları departmanına yönlendirilir. Çalışna personelin periyodik sağlık kontrolleri işyeri hekimi tarafından takip edilerek, belirli periyotlarda yapılır.  Bunun dışında, göz ve diş gibi muayeneler de OSB gözetimi altında sağlık kuruluşuna yaptırılır.

Koruyucu Hekimlik ve Poliklinik Hizmeti

İşyeri hekimlerimiz, esas görev tanımları içerisindeki çalışmalarından arta kalan zamanlarda koruyucu hekimlik ve poliklinik hizmeti vermektedir. Bu kapsamda gerekli olan aşılar ve riskli personele riske uygun ek aşılar yapılmaktadır. İşin özelliğine göre farklı iş kollarında omurga sağlığı, ergonomi, sağlıklı beslenme ve obezite konularında eğitimler düzenlenmektedir.

Hijyen Kontrolleri

Gıda ve temizlik ile ilgili hizmet veren alt işverenlerimizin tüm personeline hijyen eğitimlerini aldırdığının kontrolü işyeri hekimi tarafından yapılmaktadır. Gıda üretim/tüketim yerlerinde ve temizlik personeli çalışma alanlarında denetimler SEÇ Departmanı tarafından haberli veya habersiz olarak yapılmaktadır.

İlk Yardım Eğitimleri

 6331 sayılı Kanun uyarınca yapılan işin tehlike derecesine bağlı olarak değişen oranlardaki personelin, ilk yardım eğitimi alması ve bunların iş yerinde ilk yardım görevlisi olarak tanımlanması gerekmektedir. Bu orana uygun sayıda çalışana, yetkili kuruluşlar tarafından teorik ve uygulamalı eğitim verilmiş ve eğitim alan kişiler sınava girerek sertifikalarını almışlardır. Sertifikalarının geçerlilik süresi dolan ilk yardım görevlisi personele, yenileme eğitimleri verilerek sertifikalarının geçerlilik süresi uzatılmaktadır.